ACT en Re-integratie

Hoe je ondanks hevige angsten, grote resultaten kunt behalen mede met de inzet van ACT (Acceptance & Commitment Training) en de bereidheid van mijn cliënte om te leren.

 

Mijn cliënte kwam vorig jaar op gesprek. Ze was uitgevallen op haar werk door allerlei klachten, waaronder grote angst en onzekerheid. Ze isoleerde zichzelf en onderdrukte haar gevoel met o.a. verdovende middelen. Daarnaast legde ze zichzelf veel regels op om enigszins controle te ervaren.

 

Door dit gedrag (mechanismen) raakte zij nog meer in isolement en angsten overheersten haar leven. De privésituatie met haar partner was ook ingewikkeld en cliënte trok zich steeds meer terug. Was kritisch op zichzelf, voelde zich afgewezen door anderen en overtuigde zichzelf dat ze geen behoefte aan vrienden of sociale contacten. Dit patroon was voor haar moeilijk te doorbreken. We zijn tijdens het traject samen haar opgelegde regels gaan verkennen. In kleine opdrachten wat regels doorbreken, hierdoor kreeg ze weer wat lucht.

 

Voorbeeld: Cliënte moest van zichzelf altijd een heel schoon aanrecht hebben. Zelfs tijdens het koken. Zij kreeg van mij de opdracht de aanrecht een keer de troep te laten voor wat het was. De opdracht was ook dat zij dit mocht van haarzelf. Dit was voor haar uiterst moeilijk. Door dit stap voor stap te doen gaf het haar wel inzicht in hoe zij zichzelf gevangen had gezet. Voorzichtig aan lukte het haar om haar eigen regels soepeler te hanteren. Hier was een grote portie bereidheid (en geduld) voor nodig om te leren omgaan met vervelende en dwangmatige gevoelens die dat met zich mee bracht. Bovenstaand is een simpel voorbeeld, maar staat voor iets veel groters.

 

Doordat ze veel bewuster van zichzelf werd, werd het voor haar ook duidelijker wat zij zelf nodig had. Wat haar waarden waren, wat belangrijkrijk voor haar was en vooral waarom. Ze realiseerde dat zij de regie over haar leven terug wilde krijgen. Zelf inkomsten genereren. Een eigen woning gaan zoeken. Werk genereren.

 

Hoe ga je werk vinden terwijl je kampt met velerlei angsten en sociale fobieën, dat was voor haar een vraag. Volgens ACT kun je ondanks je weerstand in je hoofd, alsnog functioneren en doelen behalen. Het feit dat je erkent dat je angstig MAG zijn. Het heeft geen zin om te wachten tot de angsten weg zijn.  Met dit gegeven is cliënte MET haar angsten gaan solliciteren. Voor haar was het oefenen met vervelende gevoelens (uit het voorbeeld van het volle aanrecht).  Het is haar gelukt om brieven te sturen. Sollicitatiegesprekken te voeren en uiteindelijk voor die ene functie aangenomen te worden. Door deze mijlpaal zijn haar angsten naar de achtergrond verdwenen. Ze is opgebloeid, heeft meer vertrouwen in zichzelf, heeft leuke collega’s en onderneemt leuke activiteiten met hen. En ze heeft zelfs onlangs een uitje voor haar team georganiseerd. Dit had zij nooit van zichzelf verwacht.  

 

Ik ben trots op haar en ik ben blij voor haar dat ze deze grote stappen heeft durven zetten.

 

Er zullen altijd moeilijkheden zijn in het leven. Dat geldt voor iedereen. Het leven IS soms gewoon ook moeilijk, en je angsten en verdriet en onzekerheden mogen er ook zijn. Juist het vermijden hiervan zorgt voor nog meer ballast. Het mooie van de ACT-methode is als je leert omgaan met deze gevoelens, dan ga je een bepaalde vorm van vrijheid ervaren.

 

En dat gun ik iedereen.

 

Marloes - re-integratieconsulent