Een dag uit het leven van een re-integratiecoach

Hoe ziet een dag werken als coach eruit?

Wat houdt loopbaancoaching nou precies in? Hoe ziet dat werk als coach er uit? Ik neem je graag mee in een dagje uit het leven van mij als re-integratiecoach bij InterviewMe.

 

Het leuke van mijn werk vind ik dat de achtergrond van de verschillende cliënten enorm kunnen verschillen en ook de loopbaanvragen zo divers zijn. Zowel de reden dat ze bij ons terecht zijn gekomen als de vraag waarmee ze komen.

8:30 uur: kennismakingsgesprekken voor werkfit trajecten

De dag begint voor mij uiteraard met een vers gezette cappuccino waar ik thuis van geniet. Daarna klap ik mijn laptop open om te zien of er mails zijn. Leuk, er is een nieuwe aanmelding voor een Werkfit re-integratietraject voor ons kantoorlocatie in Leiden. Dat is mijn werkgebied (ik werk bij ons kantoor in Leiden, Hoofddorp en Amsterdam). Ik bel de nieuwe klant om een kennismakingsgesprek in te plannen voor volgende week.  

 

Na een post op LinkedIn geplaatst te hebben op de pagina van InterviewMe met re-integratie informatie en weetjes, wordt het tijd om naar Leiden te gaan waar de eerste van de in totaal 4 klanten van vandaag op mij zit te wachten.

10.00 uur: loopbaancoaching en persoonlijke ontwikkeling

Mijn eerste klant is een jonge vrouw die eigenlijk al teveel heeft meegemaakt in haar jonge leven. Vanwege psychische klachten is zij uitgevallen in haar werk als Pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf. Ons re-integratietraject heeft tot nu toe 9 maanden geduurd. Het is vandaag ons laatste coachingsgesprek omdat het re-integratietraject ten einde is gekomen. We blikken daarom samen terug op de enorme persoonlijke ontwikkeling die ze de afgelopen maanden heeft doorgemaakt en in hoeverre haar re-integratie richting werk succesvol is geweest. Onze doelen voor het re-integratietraject zijn behaald, namelijk dat zij zich weer klaar voelt om te werken. Ook heeft zij tijdens het traject samen met mij gewerkt aan het bepalen van een nieuwe richting, ze weet wat er bij haar past en welke kansen ze op de arbeidsmarkt heeft. Daarbij heeft ze een nieuw cv en diverse sollicitatiebrieven en geeft ze aan nu zelfstandig te kunnen solliciteren. Door de empowerment coaching geeft ze aan nu beter met tegenslagen in het leven om te gaan en dat ze heeft geleerd om haar strenge regels wat losser te hanteren en zichzelf toe mag staan om van het leven te genieten! Dit is een heerlijk moment want daar doe je het als coach voor. Met een klein kadootje verlaat zij de laatste keer ons kantoor. 

11.00 uur: re-integratie coaching en acceptatie

Dan bereid ik me voor op de volgende klant en dit gaat om een heel ander verhaal en kijk ik terug wat we de afgelopen weken al hebben gedaan qua re-integratie coaching. Dit keer gaat het om een cliënte die een zeer moeilijke thuis situatie heeft en ook veel lichamelijke klachten. Deze klachten zijn chronisch en zullen dus niet verminderen. Het doel is dan ook om met deze mevrouw te gaan kijken naar ander werk. Inmiddels geeft mevrouw aan dat zij door verschillende oefeningen tot het inzicht is gekomen dat het vechten tegen deze klachten niet helpt en accepteert nu beter dat ze ermee zal leren leven. We gaan kijken wat zij nog wel kan en dit geeft haar toch wel weer wat vertrouwen in de toekomst. Het is fijn als er tijdens een coach sessie zo een doorbraak plaats vindt.

12.00 uur: lichamelijke klachten staan soms op de voorgrond

Anders is de volgende klant. Een jongeman met dusdanige aanhoudende ernstige klachten dat samen met UWV is besloten dat dit re-integratietraject stop wordt gezet. Vanwege deze klachten is het voor de cliënt niet mogelijk om te re-integreren. Ik vind dit erg jammer want als coach wil je natuurlijk altijd het liefst impact maken maar helaas is er voor sommige cliënten echt teveel aan de hand en ik heb het met hem te doen. Het enige dat ik dan kan doen is naar hem luisteren en doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp voor zijn klachten. 

13.00 uur: pauze

Even mijn hoofd leegmaken, opladen en lekker een boterhammetje eten, ik maak een wandeling en bereid me daarna voor op mijn volgende afspraak.

 

Ook maak ik van de gelegenheid gebruik om met mijn collega Silvia de casus een cliënt te bespreken omdat deze cliënt wil weten welke opleiding het beste bij hem past. We gebruiken de expertise van ons team graag om onze cliënten beter te kunnen begeleiden.

14.00: uur Naar Werk Traject

Mijn 4e cliënte van vandaag komt binnen. Tijdens ons Naar Werk re-integratietraject hebben wij verschillende CV’s gemaakt op verschillende zoekrichtingen, vacatures gezocht, bemiddeld uit ons en haar netwerk, en haar LinkedIn profiel geoptimaliseerd. Ook zijn we bezig geweest om haar gesprekstechnieken te verbeteren. Haar uitkering houdt op korte termijn en de tijd begint te dringen, zij is zeer actief op zoek naar werk. Ze vertelt dat ze vandaag wordt gebeld door een werkgever waar zij vorige week een sollicitatiegesprek heeft gehad en heel toevallig gaat in deze sessie inderdaad de telefoon over. Deze cliënte hoort ter plekke dat zij is aangenomen en kan haar blijdschap gelijk tonen! Ik ben zo blij voor haar en heel trots op haar! Vooral omdat ik weet hoeveel moeite het haar heeft gekost. We spreken af dat ik haar nog blijf begeleiden en coachen tijdens haar eerste maand proeftijd, zo kunnen we haar nieuwe werk samen evalueren.

15.00 uur: fotoshoot

Na deze rollercoaster van emoties wordt het tijd om richting ons kantoor in Alphen aan den Rijn te gaan want vandaag staat er een fotoshoot met collega’s op het programma! Dat doen we om nieuwe foto’s op onze website te plaatsen en onze communicatie uitingen voor InterviewMe te kunnen doen met eigen materiaal. Wat was dit leuk om te doen! Even verstand op 0 en gaan!

16.00 uur: dag afsluiten

In de namiddag nog wat mail behandelen en nieuwe intakes inplannen voor komende week en de dag zit er alweer op! Moe en voldaan sta ik mijzelf toe om nu lekker op de bank een boek te lezen en heerlijk te ontspannen.

 

Marloes van der Zwet
Re-integratiecoach bij InterviewMe