Je eerste werkdag? Tips voor een succesvolle eerste dag.

1. Wees voorbereid
Begin de avond van te voren al met voorbereiden: pak je lunch, leg je werkkleding klaar en zorg voor een goede nachtrust.

 

2. Kom niet te laat

Klinkt als een inkoppertje en dat is het ook, maar echt, zorg dat je op tijd bent. Stap wat eerder op de fiets of in de auto, of neem een bus of trein eerder dan je zou moeten hebben. Er kan altijd iets gebeuren onderweg en te laat komen op je eerste dag is het laatste wat je moet willen.

 

3. Stel je netjes voor

Op je eerste dag ga je waarschijnlijk alleen maar nieuwe gezichten zien, en hoewel je al die nieuwe namen toch niet gaat onthouden, is het wel zo netjes om je aan iedereen voor te stellen. Misschien weet jij niet meer wie iedereen is na je voorstelronde, je nieuwe collega’s weten in ieder geval wel wie jij bent. Zorg ervoor dat je een goed en bondig verhaal hebt als je gevraagd wordt wat jouw rol binnen de afdeling is.

 

4. Stel vragen en luister

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk te weten komt op je eerste dag. Wat moet je precies doen? Hoe werkt de printer? Waar haal je koffie? Hoe lang heb je pauze? Bij wie moet je je ziekmelden? Vragen, vragen, vragen. Niet alleen kom jij zo alles te weten, ook zullen je collega’s je zien als geïnteresseerd en betrokken.

 

5. Maak notities

Neem een schrijfblok mee op je eerste dag en maak notities. Je krijgt op zo’n eerste dag vaak ontzettend veel informatie en indrukken, het is logisch dat je niet alles kunt onthouden. Schrijf de belangrijkste dingen op, zodat je die makkelijk terug kunt vinden op een later moment.

 

6. Leer je collega's kennen

Sluit je aan bij je collega’s en ga met hen samen lunchen. Tijdens de lunchpauze heb je de tijd om elkaar beter te leren kennen en kunnen jullie het over andere dingen hebben dan werk. Of haal een rondje koffie, dat zullen ze op prijs stellen.

 

7. Wacht niet af

Heb je even niks te doen, of weet je nog niet zo goed wat je moet doen? Ga dan niet zitten wachten tot je collega’s of leidinggevende je een taak geven, maar vraag wat je kunt doen. Zo toon je initiatief en voorkom je bovendien dat je je gaat vervelen.

 

8. Laat je telefoon liggen

Natuurlijk hoef je echt niet de hele dag je telefoon in je zak te laten zitten, maar zorg er wel voor dat je je eerste dag niet te veel met je telefoon bezig bent. Het kan zijn dat je een verkeerde indruk wekt als je te vaak je meldingen checkt op je telefoon.

 

9. Klaag niet

Was je niet blij met je vorige baas? Kreeg je te weinig salaris? Waren je werkzaamheden saai? Was de koffie niet te drinken? Allemaal heel vervelend en logisch dat je bent weggegaan, maar pas op met wat je zegt. Als je te veel klaagt kom je al snel over als een zeurkous en het is gewoonweg niet netjes om zo negatief te zijn over je vorige werkgever.

 

10. Op tijd naar huis

Je eerste dag hoef je niet direct over te werken. Juist niet, zo’n eerste dag is ontzettend vermoeiend met al die nieuwe indrukken. Kijk een beetje om je heen en zie wat anderen doen. Als het ook daadwerkelijk ‘einde werkdag’ is, overleg je met je leidinggevende of je kunt gaan en vraag je hoe laat je er de volgende dag weer moet zijn. Naar huis, lekker ontspannen en alle indrukken rustig verwerken.

 

Ga ervoor! Van al die andere sollicitanten hebben ze jou gekozen. Ze zien je de baan doen. Heb vertrouwen in jezelf, in wat je kan en wie je bent. Succes!

 

Bron: www.monsterboard.nl en www.randstad.nl