Hoe je met 8 tips van een vaste mindset naar een groeimindset gaat!

We kennen ze allemaal. Die mensen die ogenschijnlijk altijd alles voor elkaar krijgen. Het maakt  niet uit aan welke taak of uitdaging je ze zet, uiteindelijk hebben ze de missie met volle tevredenheid behaald. Hoe doen die mensen dat toch? Het blijkt dat deze vraagstelling, het HOE, je al een stuk verder zal brengen.

 

Het is belangrijk om te beseffen dat je op twee manieren kunt denken. Want dan kun je daar zelf ook actief mee aan de slag gaan. De eerste mindset, is een vaststaande mindset. Kort gezegd is dat iemand denkt dat intelligentie bij de geboorte al vast staat en dat je niet meer slimmer kunt worden. Wanneer iemand een vaststaande mindset heeft, dan vermijdt deze persoon sneller uitdagingen, geeft op bij tegenslagen, ziet inspanning als nutteloos, kan moeilijk tegen kritiek en doet er al helemaal niets mee en daarnaast voelt diegene zich bedreigd door het succes van andere mensen. Iemand met een op groei gerichte mindset, denkt en doet precies het tegenovergestelde. Iemand omarmt uitdagingen, houdt vol bij hindernissen, ziet inspanning als iets dat erbij hoort, staat open voor kritiek en  leert en raakt geïnspireerd door succesvolle mensen.


Deze laatste groep benut haar potentieel veel beter en zal dus ook beter presteren.

 

Nu je dit weet en je merkt bij jezelf dat je soms vast zit in je mindset en je groei dus beperkt wordt, kun je er ook wat aan doen. Hier volgen 8 tips om je meer te focussen op je groeimindset en je zult merken dat je meer doelen zult behalen:

 

1. Bedenkt wat je nu al beter kunt dan vroeger. Het is belangrijk je jezelf vergelijkt met je vroegere jij en niet met andere mensen

 

2. Denk eens na over wat je iemand hebt zien doen waarvan je eerder nooit had durven denken dat het zou lukken. Wat zegt dat over de ontwikkelbaarheid van capaciteiten?

 

3. Bedenk dat het doel is om te leren. Niet om iets te kunnen of de beste in iets te zijn. Bij leren mogen er ook fouten gemaakt worden en het is niet altijd leuk. Nieuwe dingen leren, kan zelfs pijn doen. 

 

4. Leer eens iets nieuws. Iets dat je totaal niet gewend bent. Pak een nieuwe activiteit op. Het kan iets kleins zijn, zoals een instrument leren spelen, of bijvoorbeeld je meubels schilderen in huis. Want dan leer je bezig te zijn met en proces en niet met een resultaat.

 

5. Buig je mindset om in het klein. Wanneer je bijvoorbeeld je eten aan laat branden, kun je jezelf meerdere dingen wijs maken. Je kunt tegen jezelf zeggen dat je toch niet kunt koken. Grote kans dat het dan ook zo blijft. Maar je kunt oefenen door tegen jezelf te zeggen dat je nu iets geleerd hebt. En stel jezelf de vraag hoe je beter kunt leren koken.

 

6. Zie een waarde in je 'fouten'. Wanneer je merkt dat je iets wil leren, dan vind je eerder dat een fout maken niet voelt als falen, maar als een leermoment.

 

7. Oefen bewust. Denk na over wat je wilt oefenen en hoe je het wilt oefenen en hoe je feedback gaat krijgen op je progressie. Door bewust te oefenen, word je langzaam beter.

 

8. Leer iets over groeimindset. Er zijn vele boeken, trainingen en filmpjes te vinden over wat er gebeurt in je brein als je leert. En er zijn vele voorbeelden van mensen die succesvol zijn geworden dankzij hun brein. Zij geven niet op en zij durven onderuit te gaan. Zij zien het zo, het is goed om te vallen, als je altijd maar 1 keer meer opstaat.

 

Ieder mens zit niet altijd alleen maar in de ene mindset, of de andere. Maar het is goed om te beseffen dat je jezelf kunt trainen om je steeds meer in de groeimindset te bevinden en dus vanzelf successen gaat behalen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0