4 tips om sollicitatie energie te krijgen

Wanneer ben je sollicitatie moe?

Sollicitatiemoeheid komt vooral voor bij mensen die langer dan zes maanden zonder resultaat solliciteren. Je herkent het vooral aan veel irritaties, lusteloosheid en een minderwaardigheidsgevoel. Vooral dat laatste is een duidelijke indicatie van sollicitatiemoeheid: na al die afwijzingen groeit het geloof dat er voor jou geen enkele functie is weggelegd.

 

Vicieuze cirkel

Het resultaat is dat solliciteren niet langer een uitdagende en spannende bezigheid is, maar juist uitputtend en moeizaam. Je motivatiebrieven veranderen in inspiratieloos knip- en plakwerk van vorige brieven, waar recruiters en werknemers niet snel jou als juiste kandidaat zien. Al snel beland je in een vicieuze cirkel.

 

Tips om sollicitatie energie te krijgen

Er zijn er een aantal praktische tips die je kan toepassen om de positiviteit weer te vinden. Door deze tips te volgen doorbreek je oude patronen en krijg je weer energie om te gaan solliciteren.


1: Las eens een pauze in

Ja, natuurlijk moet je snel een nieuwe baan vinden, maar soms werkt dag in dag uit solliciteren juist averechts. Solliciteer bijvoorbeeld eens een paar dagen niet en ga andere dingen doen die niets met solliciteren te maken hebben. Vergeet woorden als functieprofiel, salaris en vacature en las een ontspanningsmoment in.

 

2: Solliciteer niet in het wilde weg

Vanzelfsprekend liggen de droombanen niet voor het oprapen. Toch is het echt beter om niet op een functie te reageren, waarvan je eigenlijk al weet dat deze niet bij je past. Je bent dan vooral veel tijd kwijt om je gebrek aan ervaring te verbloemen, in plaats van voor jezelf samen te vatten wie je bent en wat je talenten zijn.Een vacature moet jou op het lijf geschreven zijn. Als je jezelf echt in een functieprofiel herkent, word je namelijk meteen een stuk enthousiaster. En dat is natuurlijk altijd goed voor je motivatiebrief.

 

3: Stuur een open sollicitatie

Dagelijks vacaturebanken en sociale media afstruinen wordt op den duur vermoeiend. Het is daarom aan te raden om soms een open sollicitatie te sturen naar een bedrijf waar je graag zou willen werken. Niet alleen op basis van je werkervaring, maar juist door interesse in het bedrijf.Een open sollicitatie getuigt van een flinke dosis pro-activiteit en lef. Bedrijven waarderen het als je zelf het initiatief neemt op basis van jouw interesse, in plaats van een zoveelste reactie op een vacature. Bovendien krijg je met een open sollicitatie weer meer regie en vrijheid over je sollicitatieproces: jij neemt immers het heft in eigen hand. Mocht je niet direct worden benaderd: bedrijven bewaren jouw sollicitatie voor het moment dat er een vacature vrij komt.

 

4: Ook afwijzing is ervaring

Ben je afgewezen? In plaats van meteen met de volgende brief te beginnen, is het handig om de recruiter te vragen waarom je precies bent afgewezen. Vraag om feedback van het gesprek of motivatiebrief. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen dat de afwijzing niet te maken had met een gebrek aan ervaring of competenties, maar aan andere eigenschappen zoals je houding, presentatie of non-verbale communicatie. Daar kan je aan werken zodat je op het volgende gesprek jezelf anders kan presenteren. Op die manier is een afwijzing niet zomaar slecht nieuws, maar ook een kans om je verder te ontplooien.

 

Bron: www.nationalevacaturebank.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0